image

Pripremite svoj auto za zimu

Želite li biti sigurni u vožnji u zimskim uvjetima, ne zaboravite pripremiti svoj auto za zimu.

Zimske gume

Kao što smo ranije pisali, kad temperatura padne na +7C i niže, obvezno morate zamijeniti ljetne sa zimskim gumama. Ljetne gume na cestama prekrivenim snijegom, bljuzgavicom ili ledenom kišom mogu dovesti do proklizavanja i saobraćajnih nezgoda. Struktura i dizajn zimskih guma osigurat će da one bolje prianjaju na cesti te da su stabilne na skliskim površinama. Ako koristite stare zimske gume, obvezno provjerite ima li oštećenja i kakva je dubina utora – utori su važni. Ne zaboravite provjeriti i tlak u gumama – tlak je važan čimbenik za sigurnost u vožnji, neispravan tlak može onemogućiti brzu reakciju za upravljačem automobila te utjecati na kočenje i skretanje.

Lanci za snijeg

U svoj auto spremite lance za snijeg, neovisno o tome da li se zadržavate u svom mjestu stanovanja ili odlazite na put. Lanci moraju biti usklađeni s vašim zimskim gumama pa obvezno provjerite dimenzije guma. Ako ne znate postaviti lance, naučite to na vrijeme.

Popravite staklo

Ako na vašem automobilskom staklu imate sitne napukline, obvezno ih popravite prije većih hladnoća jer je velika vjerojatnost da će se mala napuklina na niskim temperaturama proširiti što će dovesti do većih troškova popravka.

Kupite odgovarajuće sredstvo za brave i staklo

Na vrijeme pripremite sredstvo za brave i staklo koje će vam omogućiti odleđivanje istih. U stvari, bilo bi poželjno da to sredstvo nanesite na brave i staklo kao prevenciju od zaleđivanja.

Provjerite brisače

Vaše vidno polje tijekom vožnje ovisi o brisačima pa je stoga poželjno na početku zime provjeriti da li su metlice brisača u redu, imaju li oštećenja, treba li ih zamijeniti. Osim toga, potrebno je promijeniti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla s onom za nižu temperaturu zamrzavanja.

Provjerite akumulator

Provjerite da li je akumulator dobro napunjen – zimi je potrebna veća napunjenost akumulatora radi npr. grijanja, brisača i sl. a potrebna vam je i veća snaga za pokretanje motora na jutarnjim niskim temperaturama.

Provjerite antifriz

Manjak antifriza i njegova slaba koncentracija na niskim temperaturama mogu dovesti do velikih oštećenja motora i skupih popravaka. Provjerite ih na vrijeme.

Provjerite ulje

Motor vašeg automobila može imati problema u pokretanju na niskim temperaturama ako koristite staro ulje. Stoga ga na početku zime promijenite i (ako je moguće) tu promjenu popratite i promjenom filtera za ulje.

Nabavite strugalicu leda

Strugalica za led nije skupa a može vam dobro doći. Strugalice koje imaju dvostruku funkciju jer na drugom kraju imaju metlicu posebno su korisne ako vozite u vrijeme snijega – njome ćete moći ukloniti snijeg s automobila i tako izbjeći plaćanje kazne ako snijeg s vašeg automobila padne na cestu.

Nabavite ceradu

Cerada je poželjna ako nemate garažu te stoga parkirate vaš automobil na otvorenom. Cerada će ne samo zaštiti vaš automobil već će vam i pomoći da u snježnim uvjetima lakše očistite automobil prije vožnje.